Wedstrijd

Hoe langer de wedstrijd hoe lastiger het wordt om te voorspellen hoe groot de behoefte zal zijn aan drank en energie-aanvullingen. Bovendien ben je afhankelijk van hetgeen je onderweg aangeboden wordt. Ik ben het liefst zelfvoorzienend, dan ben ik niet afhankelijk waar een post staat, of de bekertjes van plastic of papier zijn, en welk merk sportdrank of gel wordt aangedragen. Betekent wel al snel dat een drankgordel om moet, om de handen vrij te houden. Het werkt wel. Tot de halve marathon kan ik zo de drankposten zonder meer voorbij rennen. Wordt het langer of is het erg heet dan vul ik mijn eigen voorraad aan met bekertjes water van de drankpost. De (eigen) geldrink of sportdrank neem ik dan juist tússen de drankposten.

 

Het is de eerste keer dat ik de opsomming maak en het is best veel. Ik sleep gelukkig niet alles iedere keer mee. Tegelijkertijd; op een paar bekertjes water kun je waarschijnlijk ook de meeste afstanden lopen. Ik probeer iedere drie kwartier iets dat energie moet geven te nemen uit voorzorg. En met name kramp wil ik voorblijven. Op afstanden boven de halve marathon, en bij warm weer, heb ik gemerkt daar gevoelig voor te zijn.

 

Ik ben geen voedingsdeskundige, en beweer dat ook niet te zijn. Ik laat je alleen zien wat voor mij werkt. Als je wilt weten hoe e.e.a. werkt en of het geschikt voor je is, google op Internet en, nog beter, raadpleeg een deskundige.

Long energy drink

 

Mijn keuze

Long energy drink Sportvoedingwebshop.com

 

Want

Vlak voor de start, of aan het begin van een lange training neem ik een deel van een flacon long energy drink. Een product dat twee soorten koolhydraten afgeeft; één voor onmiddellijke energie, en een tweede die wat langzamer vrijkomt. Met één portie zou je voor een uur tot anderhalf uur genoeg energie tot je nemen. Het tweede deel van de flacon drink in het eerste half uur van de wedstrijd. Voordeel van het dopje is dat je ook slokjes kunt nemen en de inname over een wat langere tijd kan spreiden. De inhoud is daartoe natuurlijk ook over te gieten in een klein flesje dat je aan de gordel meedraagt. Frisse smaak, iets dikker van textuur dan de geldrink van hetzelfde merk, maar prima te doen.

Sportdrank

 

Mijn keuze

Isodrink van Sportvoedingwebshop.com

 

Want

Sportdrank om onderweg vocht aan te vullen. In een wedstrijd zou je water of sportdrank kunnen aannemen, maar op trainingstochten gaat dit als basis mee aan de gordel. 

Prima drankje, niet te zoet. Hoewel de Lemon ook prima te doen is, geef ik tegenwoordig de voorkeur aan de Red Orange. Die komt in de mond wat minder plakkerig over.

Sportdrank - heet weer

 

Mijn keuze

Zero van High Five

 

Want

Als het heel heet weer is geef ik de voorkeur aan Zero. Volgens mij zit er wat extra magnesium in tegen krampverschijnselen, en het proeft veel minder zoet. Eigenlijk drinkt het als water met een heel klein beetje smaak eraan toegevoegd. Nog een voordeel; het komt als bruistablet. Als je ergens water kunt tappen kun je een bidon onderweg aanmaken.


Geldrink

Mijn keuze

Gel drink van sportvoedingwebshop.com

 

Want

De echte (dikke) gels werken voor mij niet prettig. Ik vind het in de mond, tijdens inspanning, al een vervelend gevoel, en ik krijg toch het gevoel dat het vervolgens zwaar op de maag en darmen ligt. Ik kies daarom liever voor een gel waarbij ik geen water hoef te drinken. Born heeft die bijvoorbeeld in een aantal smaken. Ik ben vanwege de prijs overgestapt op Sportvoedingwebshop. Ik gebruik zowel de orange smaak, als de lemon. Aan die laatste is cafeïne toegevoegd. Omdat ik het lastig vind om in wedstrijden al rennend uit een bekertje te drinken gebruik ik op de kortere afstanden (15km, 10EM) vaak ook een geldrink. Die drink ik dan halverwege wedstrijd en ren de drankpost bij kilometer 10 voorbij. Het lege omhulsel kan daar dan meteen weggegooid.


Guarana

Mijn keuze

Guarana shot van sportvoedingwebshop.com

 

Want

Combineert vloeibare guarana met caffeïne en magnesium. Door de leverancier aangeprezen als het ideale middel voor een eindschot. Zo gebruik ik het ook, voor het laatste half uur van de inspanning. Eigenlijk het enige middeltje waarvan ik het idee heb dat het meteen wat doet. Al zou het ook kunnen door de heel afwijkende Menthol-smaak, die de smaakpapillen in je hele mond in één keer openzet. Alsof je mond ontploft!

Gel gums

Mijn keuze

Power Shel Shots van Powerbar

 

Want

Makkelijk bij je te steken om tussen twee drinkbeurten door een half shotje extra te nemen. Als de vermoeidheid al daar is, en drinken echt tegenstaat, dan lukt het vaak nog wel om deze (soort) winegums in de mond te laten smelten. Bijvoorbeeld rond kilometer 38 in de marathon. Verfrist weer even, leidt ook een beetje af misschien, en mogelijk vult het nog net op tijd wat aan.

Magnesium - 25 km+

Mijn keuze

Magnesium Instant Stick van Etixx

 

Want

Bij tochten langer dan 25 kilometer loop ik, zeker als het warm weer is, wat risico op krampverschijnselen. Ik kies in die gevallen daarom al voor een sportdrank met (extra) magnesium toegevoegd. Maar met deze sticks van Etixx ben ik ook tevreden. Klein verpakt en dus makkelijk mee te nemen. Het poeder met een bosvruchtensmaakje giet je in je mond om het daar te laten smelten. Ik vind het wel lekker om daarna één slok te kunnen nemen om te spoelen. Ik neem het na zo'n 25 kilometer, en het zou kunnen werken! Sinds ik dit gebruik geen kramp meer gehad op die lange afstanden.